Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Πόλεμος για την εικόνα

Σε όλους είναι γνωστός ο επενδυτικός όμιλος Μarfin Investment Group ή MIG που εκπροσωπεί ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος. Πρόσφατα η δραστηριότητα του ομίλου ήρθε στη δημοσιότητα με την αγορά σημαντικού πακέτου μετοχών του ΟΤΕ και την πώληση τους στη συνέχεια στην Deutsche Telecom. Ενέργεια η οποία σχολιάστηκε θετικά από την πλευρά της κυβέρνησης, και με έντονα αρνητικά σχόλια από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η απάντηση του Ανδρέα Βγενόπουλου στα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν ήταν ότι προκάλεσαν βλάβη στην εικόνα της MIG, του ιδίου και των εργαζομένων της. Γι' αυτό προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμηση και αγωγή αποζημιώσεως για ηθική βλάβη κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel αρχικά και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου στη συνέχεια.
Πιστεύετε ότι οι ανωτέρω αντιπαραθέσεις πλήττουν την εικόνα της MIG; Πως κρίνετε την ενέργεια του επιχειρηματία να προχωρήσει σε μηνύσεις αποζημιώσεων; Αν είχατε εσείς την ευθύνη του χειρισμού της επικοινωνίας στην ανωτέρω περίπτωση τι θα συστήνατε σαν καταλληλότερο χειρισμό;
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο (link) σχετικά με “Τα συστατικά στοιχεία της καλής φήμης ενός επιχειρηματία”, καθώς και τις κατωτέρω διευθύνσεις στο διαδίκτυο:
1. http://www.e-tipos.com/newsitem?id=32140
2. http://www.maxinewspaper.com/index.php?news=12054

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

-m5050120
Από την στιγμή που όλες οι ενέργειες του Κ. Βγενόπουλου ήταν νόμιμες δεν μπορεί κανένας να τον κατηγορήσει για τίποτε. Από την στιγμή που του επιτέθηκαν, έπραξε ορθά με το να κινηθεί δικαστικά εναντίον τους. Οι νόμοι υπάρχουν για κάποιο λόγο.
Όσον αφορά για το αν η εικόνα της marfin ζημιώνεται πιστεύω πως για τα κοινά που την ενδιαφέρουν όχι μόνο δεν ζημιώνεται αλλά ίσα ίσα ενδυναμώνεται διότι δείχνει οτι μπορεί και κάνει πολύ "χοντρά παιχνίδια".
Επίσης η εικόνα της marfin επηρεάζεται λιγότερο αρνητικά από την εικόνα του ΟΤΕ διότι η marfin φαίνεται να ελέγχει την διαδικασία αγοραπωλησίας ενώ ο ΟΤΕ όχι.

Ανώνυμος είπε...

η αλήθεια είναι ότι είμαι κατά αυτής της δικομανίας των καιρών. αν πρέπει να κρίνω καθαρά απο επιχειρηματική άποψη τότε θα έλεγα ότι ο Βγενόπουλος παίζει σωστά το παιχνίδι των ΜΜΕ. όταν η εταιρεία σου βάλλεται (αδικα ή δίκαια δεν θα το κρίνουμε τώρα) από πολιτικούς που αν μη τι αλλο ασκούν επιρροή στο κοινό και από τα μμε που ασκούν ακόμη μεγαλύτερη τότε δεν μένει παρά να προασπίσεις την καλή εικόνα και φήμη της εταιρείας. όταν ως προυποθέσεις καλής φήμης τίθενται το ήθος και η εντιμότητα τότε στις κατηγορίες πρέπει να απαντήσεις γιατί σαυτές τις περιπτώσεις η σιωπή δεν είναι ανωτερότητα αλλά αποδοχή της ενοχής. όταν μάλιστα ο Βγενόπουλος προβάλλει ως δικαιολογία το καλό για το προσωπικό του ομίλου τότε αφήνει μια εικόνα ενός καλού εργοδότη(η επόμενη σημαντική προυπόθεση καλού επιχειρηματία.
και τέλος πάντων ας μην βγαίνει ο καθένας χωρίς αποδεικτικά στοιχεία να διαμορφώνει απόψεις. είναι πολύ χειρότερο να αιωρούνται φήμες και καχυποψίες (τόσο για την εταιρεία όσο και για τα κοινά) από το ίδιο το "κακό" που μπορεί να κάνει η εταιρεία.
5040119

Ανώνυμος είπε...

5050126-Εύη Φουρλή
Θεωρώ πως ο κ. Βγενόπουλος έπραξε ορθώς σε ότι αφορά τη προσπάθειά του να αποκαταστήσει την αλήθεια για ότι έχει συμβεί. Το να αφήνουμε να αιωρούνται πράγματα που θίγουν την εικόνα της επιχείρησης την οποία εκπροσωπούμε είναι σίγουρα η χειρότερη επιλογή.
Έτσι λοιπόν από τη στιγμή που η συκοφαντική δυσφήμιση έγινε από 2 πολύ σημαντικούς φορείς- καθοδηγητές γνώμης, τα ΜΜΕ και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, ο κάθε εκπρόσωπος της εταιρείας θα έπρεπε και το όφειλε στον εαυτό του, την εταιρεία του και όσους δουλεύουν για αυτή, να πάρει θέση.
Άλλωστε όπως φάνηκε και στο άρθρο της κυρίας Δαμουλιάνου, αυτό που το κοινό αντιλαμβάνεται ως σημαντικότερο κατά την αξιολόγηση της φήμης ενός επιχειρηματία είναι η αξιοπιστία και η συνέπεια του καθώς επίσης και το ήθος και η εντιμότητά του. Με τις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από αρχηγούς κομμάτων και από κανάλια της τηλεόρασης, κυρίως του STAR, πολύ σωστά θεώρησε ο κύριος Βγενόπουλος ότι επλήγησε το κύρος και η αξιοπιστία της εταιρείας του από τη στιγμή που μιλήσανε για απάτη της MIG. Συνεπώς έπρεπε να απαντήσει, να λάβει θέση και να αποκαταστήσει την αλήθεια. Άλλωστε κι εμείς ως ακροατές και τηλεθεατές που λαμβάνουμε υπόψη όσο το δυνατό πιο κριτικά τα όσα ακούγονται στο πολιτικό και τηλεοπτικό παρασκήνιο (ακόμη κι αν το κανάλι STAR δε φημίζεται για την αντικειμενικότητα και τη αξιοπιστία του) επηρεαζόμαστε. Αν λοιπόν κανένας από τους εκπροσώπους της MIG δεν έβγαινε να πάρει θέση θα υποθέταμε ότι κάτι κρύβεται… κάτι που δε μπορεί να δικαιολογηθεί κι επομένως προτιμότερη είναι η σιωπή.
Όπως γνωρίζουμε άλλωστε από τις σωστές Δημόσιες σχέσεις που διδαχθήκαμε, σε περίπτωση κρίσης όπως είναι κι αυτή, δε πρέπει να αφήνουμε τα ΜΜΕ ή οποιονδήποτε άλλο να κάνουν το παιχνίδι τους δίχως να παρεμβαίνουμε. Πρέπει κι εμείς από την πλευρά μας να πούμε τη δική μας εκδοχή κι από τη στιγμή που το κοινό μας αντιλαμβάνεται και μας έχει μάθει ως μια αξιόπιστη και συνεπή επιχείρηση δε θα δυσκολευτούμε να το πείσουμε για την εγκυρότητα όσων λέμε. Το να μένουμε απαθείς και να κρατάμε απόσταση δεν είναι και η καλύτερη επιλογή γιατί τότε το παιχνίδι έχει χαθεί.
Τώρα σε ότι αφορά στον γενικότερο χειρισμό της υπόθεσης δε ξέρω κατά πόσο ήταν ο πλέον ορθολογικός και συνεπής.
Από τη μία θεωρώ σωστή την κίνηση του κ. Βγενόπουλου, στο σημείο που ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να του παρουσιάσει τυχόν αποδείξεις πάνω στα λεγόμενα του, διαφορετικά τον καλούσε να ανακαλέσει. Αυτή η κίνηση του πιστεύω πως ενίσχυσε την πίστη αυτών που ίσως δεν είχαν επηρεαστεί σε ότι αφορά την εικόνα της MIG, αλλά και έπεισε αυτούς που αμφέβαλλαν, για την ορθότητα των λόγων και της εκδοχής του, ότι ήταν σίγουρος για την αξιοπιστία και το ήθος της επιχείρησής του και δε φοβόταν να προκαλέσει τον αντίπαλο. Επιπλέον από τη αρχή δήλωσε πως τα χρήματα αυτά δε θα τα χρησιμοποιούσε αλλά θα τα επέστρεφε στο κόμμα για την προεκλογική του εκστρατεία, δείχνοντας ότι αυτό που ήθελε ήταν απλά η ηθική αποκατάσταση και η αποκατάσταση της εικόνας της MIG, διαλύοντας κάθε τυχούσα υπόνοια για άλλες σκοπιμότητες.
Από την άλλη στο STAR είδαμε να ζητάει τεράστια αποζημίωση δείχνοντας πως αυτό ήταν ουσιαστικά ένα από τα βασικότερά του κίνητρα, αφήνοντας να αιωρούνται κάπως οι φήμες περί σκοπιμοτήτων σχετικά με τον Παναθηναϊκό.
Αυτή η ασυνέπεια στην πολιτική και τις κινήσεις του κ. Βγενόπουλου κρίνεται από εμένα ως άσκοπη και ίσως αυτή δυσχεράνει τη φήμη της MIG. Θα μπορούσε ο κ. Βγενόπουλος να παρουσιάσει στοιχεία που θα «αθωώνουν» την εταιρεία του και θα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ παράλληλα να ακολουθήσει μια συνεπή πολιτική με κοινή κατεύθυνση της αποκατάσταση της φήμης της εταιρείας, που αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα επιβίωσης της.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίνικη Τσόμπου-5030119
θεωρώ πως η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ είναι δικαίωμά του κου Βγενόπουλου εφόσον είναι ο κάτοχος και μπορεί να το διαχειριστεί όπως αυτός επιθυμεί. Ωστόσο, οι μηνύσεις είναι περιττές μιας και πιστεύω πως τα σχόλια που ακούγονται δεν πλήττουν την εικόνα του ομίλου, αλλά την κυβέρνηση και θεωρώ πως μόνο κακό μπορούν να κάνουν στον όμιλο μιας και μέσω αυτών ενισχύεται η σύνδεση του ονόματος της Marfin με ένα γεγονός το οποίο είναι δυσάρεστο για την πλειοψηφία των Ελλήνων όπως είναι η πώληση του ΟΤΕ.
Ανακεφαλαιώνοντας, θεωρώ πως όλες αυτές οι επιθέσεις δεν στρέφονται κατά του κου Βγενόπουλου, αλλά έχουν στόχαστρο αυτούς που ευθύνονται για το παρασκήνιο της ιστορίας και κατά συνέπεια δεν υπήρχε λόγος για την κατάθεση μηνύσεων.

Ανώνυμος είπε...

Στην υπόθεση του ΟΤΕ είναι περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρο αυτό πυ χρόνια τώρα γίνεται στη χώρα. Αποπροσανατολισμός από τα μέσα ή από πολιτικούς.
Σαν επιχειρηματίας ο κος βγενόπουλος έπραξε κατά το συμφέρον του πουλώντας μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία.Στόχος του είναι όπως και κάθε καλού επαγγελματία η αύξηση των κερδών και η ευημερία του ομίλου του. Επομένως, θεωρώ άκαιρη και άκυρη την επίθεση στο προσωπό του και την προσπάθεια επομισμού όλων των ευθυνών για την πώληση του ΟΤΕ. Νομίζω οτι όλο αυτό είναι ένα καλοστημένο πολιτικό παιχνίδι που συμφέρει όσους συνέβαλαν στην πώληση του ΟΤΕ σε ιδιώτες.
Επιπλέον θεωρώ επικοινωνιακό λάθος την προσφυγή του σε μηνύσεις καθώς με αυτό τον τρόπο διαφαίνεται μια προσπάθεια φήμωσης της αντίθετης γνώμης.Αυτή κίνηση είναι λάθος γιατί στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και εγείρονται ερωτήματα ελευθεριών διαφορετικά ο καθένας έχει το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του όπως νομίζει καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

5040079 - Μήτσιου Βασιλική

Θεωρώ ότι η κίνηση του ομίλου MIG για την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ ήταν αρκετά τολμηρή και ο κ. Βγενόπουλος μπορούσε να προβλέψει από πριν την κατάσταση που θα επικρατούσε μετά.

Κατόπιν αυτού ο κ.Βγενόπουλος πιστεύω ότι δε θα έπρεπε να μηνύσει τους πολιτικούς, διότι έτσι δείχνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι υποχείρια ενός κολοσσού ομίλου και ανίσχυρες μπροστά του, κάτι που πλήττει την εικόνα της χώρας μας συνολικά και ενδυναμώνει μόνο αυτή της MIG.

Στην κατάσταση που έχει φτάσει το θέμα, νομίζω ότι θα πρέπει ο κ.Βγενόπουλος να έρθει σε επαφή με όσους αρχικά τον κατηγόρησαν και αν μπορεί να τους πείσει για την επιτυχία της επιχειρηματικής του κίνησης και πώς αυτό θα βοηθήσει την ευημερία του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

5040075-Μαυρουδής Στέργιος

Αναμφίβολα, η εποχή μας χαρακτηρίζεται (ίσως και να ορίζεται) από την παρουσία των ΜΜΕ τα οποία δημιουργούν σε κάθε μονάδα της κοινωνίας την ανάγκη να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Έτσι ο κ. Βγενόπουλος απάντησε με μηνύσεις στους αρχηγούς κομμάτων και σε ορισμένα ΜΜΕ για να διαφυλάξει τη φήμη του Ομίλου που διοικεί. Σίγουρα στο ευρύ κοινό δημιουργήθηκαν άσχημες εντυπώσεις για τη MIG μετά τα σχόλια των αρχηγών και τη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ.

Όμως, η κατάθεση μηνύσεων σε συνδυασμό με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα κατά την οποία αποκάλεσε με ανάλογο ύφος τους βουλευτές υπηρέτες του, φανερώνει την αλαζονεία του.

Επομένως, ο κ. Βγενόπουλος σε μια εποχή που η ελληνική κοινή γνώμη ( που τα τελευταία 30 χρόνια μπορεί να χαρακτηριστεί αριστερίζουσα ) είναι κατά των μεγαλοεπιχειρηματιών, έβλαψε με τη στάση του την εικόνα του ομίλου που εκπροσωπεί

Ως κατάλληλο χειρισμό θα πρότεινα τη δημόσια συζήτηση όπου ο τεχνοκρατικά στοιχειοθετημένος λόγος ενός επιχειρηματία υπερτερεί του ξύλινου λόγου ενός πολιτικού

Ανώνυμος είπε...

Πετσίτη Πατρίτσια-m5050097
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο κος Βγενόπουλος έπραξε επιχειρηματικά σύμφωνα με το συμφέρον του, πουλώντας το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ στον γερμανικό κολλοσό τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, η κίνηση αυτή του ομίλου MIG αποτελεί ένομο δικαίωμα. Ωστόσο, πιστεύω ότι η ενέργεια αυτή θα επιδράσει αρνητικά στην εικόνα του ομίλου. Έχουμε επισημάνει ότι το πλήγμα στην εικόνα ενός οργανισμού υφίσταται μέσω των ΜΜΕ, τα οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση επιτέθηκαν κατά του κου Βγενόπουλου και του ομίλου προβάλλοντας την συγκεκριμένη πώληση κατά κάποιο τρόπο σαν "εθνική προδοσία". Πράγματι, η αμέριστη δύναμη του ομίλου αποκαλύπτεται μέσα από την πώληση αυτή, ωστόσο η παράλληλη απαξίωση προς αυτόν είναι κάτι που δεν γίνεται να προσπεραστεί. Την αρνητική εικόνα της MIG έρχεται να ενισχύσει άθελά του ο κος Βγενόπουλος με τις πολύβουες μηνύσεις του. Θεωρώ σωστή την απόφασή του να δώσει απαντήσεις στις βολές που δεχόταν, καθόσον η σιωπή θα κρινόταν σίγουρα ένοχη. Εντούτοις, η υποβολή προσωπικών μηνύσεων αποκάλυψε, όπως ανέφερε συνάδελφος, την αλαζονεία αυτού του ατόμου. Με τις μηνύσεις αυτές ο κος Βγενόπουλος κατάφερε να μετατρέψει την δίκαιη και σωστή υπεράσπιση των θέσεών του απέναντι στα "αδηφάγα" ΜΜΕ και τον αδίστακτο πολιτικό κόσμο σε μια θρασύδειλη κίνηση η οποία, αποκαλύπτωντας ότι οι επιχειρήσεις τελικά βρίσκονται πάνω από την πολιτική και τις αξίες, ενδέχεται να κριθεί από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ως ηθικά ασυγχώρητη.

Ανώνυμος είπε...

Σωνάκη Γιώτα-5040108
Ο κ.Βγενόπουλος έδρασε καθαρά επιχειρηματικά με απόλυτη συνείδηση των πράξεων του.Στον τομέα αυτό κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει.Κινήθηκε βάσει συμφερόντων και κατά τη γνώμη μου φέρθηκε σαν ένας πραγματικός επιχειρηματίας που ξέρει να διαπραγματεύεται και να πετυχαίνει τους στόχους του.Δεν ήξερε όμως πως η γνώμη που διαμορφώνεται για το μεγαλύτερο μέρος των πραγμάτων σήμερα επηρεάζεται από τα ΜΜΕ και από την πολιτική;Γιατί εκείνος δεν δίστασε να στραφεί εναντίον τους,με μία στάση αλαζόνα..ηγέτη που με μηνύσεις αποστομώνει όσους τον κακολογούν.Αυτή του η στάση πιστεύω πως επηρέασε αρνητικά την εικόνα της MIG, καθώς το κοινό είδε έναν όμιλο να συγκρούεται με την εξουσία του τόπου..(καλώς ή κακώς)τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ.Ίσως το καλύτερο θα ήταν να προσπαθήσει με τις ικανότητες του να κερδίσει την υποστήριξη τους κάτι το οποίο σίγουρα θα οδηγούσε σε επηρεασμό της κοινής γνώμης και σε μεταβολή της άποψής της τόσο για την MIG όσο και για τον ίδιο τον επιχειρηματία.Μία διαμάχη του επιχερηματικού κόσμου με την εξουσία και τα ΜΜΕ που συγκεντρώνει τα βλέμματα και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις...

Ανώνυμος είπε...

Σκαρπέλου Αρχοντούλα-5040103
Θα ήταν άδικο εκ μέρους μου να αντιδράσω στην απόφαση του κ.Βγενόπουλου να προχωρήσει στην πώληση του μετοχικού του κεφαλαίου.Ο κ.Βγενόπουλος είχε καταβάλει αξιόλογο χρηματικό ποσό για την αγορά των μετοχών που κατείχε και ως σωστός επιχειρηματίας με άμεσο σκοπό το κέρδος ορθά προχώρησε στην πώλησή τους αφού το θεωρούσε επικερδές. Δεν μπορώ λοιπόν να διακρίνω κάτι μεμπτό στην συγκεκριμένη ενέργειά του αφού λειτούργησε σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Αντίθετα το λάθος ανήκει στον πολιτικό κόσμο της χώρας που δεν είχε προνοήσει για το συγκεκριμένο θέμα και δεν είχε προχωρήσει στην ψήφιση σχετικού νόμου.
Επίσης,η απόφαση του κ.Βγενόπουλου να προχωρήσει δικαστικά, δεν θεωρώ πως είναι εσφαλμένη αφού έκανε χρήση του δικαιώματος του να μηνύσει όσους του επιτέθηκαν.Ωστόσο πιστεύω πως θα ήταν ορθότερο ο κ.Βγενόπουλος να φθάσει στο αποτέλεσμα στο οποίο επιθυμούσε μέσω διαλόγου με τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης.
Όσον αφορά την εικόνα της MIG δεν πιστεύω πως επηρεάστηκε από όλα αυτά τα γεγονότα,απλά έδειξε την δύναμη που κατέχει μέσα στην ελληνική οικονομία.Το σίγουρο είναι οτι ζημιώθηκε ο πολιτικός κόσμος της χώρας αφού εδειξε την αδυναμία του να προνοεί και οτι πρέπει πρώτα να πάθει για να ενεργήσει και όχι πρώτα να ενεργήσει για να μην πάθει.

Ανώνυμος είπε...

Τσαβαλά Παρασκευή-Σταυρούλα,5040114

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η MIG αποτελεί έναν επιχειρηματικό γίγαντα με τόση δύναμη που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αγοράσει τα πάντα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι υπερδύναμη, μια απόδειξη είναι και η αγορά μετοχών του ΟΤΕ και στη συνέχεια η πώλησή τους, μια κίνηση που για μένα ορθώς έπραξε ο κ. Βγενόπουλος αφού ενήργησε καθαρά επιχειρηματικά και ο νόμος του συμφέροντος πρόσταζε τη συγκεκριμένη πράξη.
Όσον αφορά για τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος αυτών που τάχθηκαν εναντίον του και άρχισαν να τον κατηγορούν, θα έλεγα δικαίως τους μήνυσε αφού έκρινε έτσι, άλλωστε το έκανε όπως δήλωσε για να προστατέψει την εικόνα της MIG.
Ποιός μπορεί να τον κατηγορήσει? Εκείνος θεώρησε ως υπεύθυνος της MIG ότι όφειλε να την προσττέψει και δεν επέτρεψε σε κανέναν να κρίνει την επιχειρηματική του δράση.
Από την άλλη πλευρά βέβαια ο κ. Βγενόπουλος φάνηκε στα μάτια του κόσμου αδίστακτος και αδιάλλακτος με ένα στυλ ότι έχει την εξουσία και κάνει ό,τι θέλει και φυσικά τα ΜΜΕ τον κατασπάραξαν.
Σίγουρα όλα αυτά επηρέασαν αρνητικά την εικόνα και το εργασιακό κλίμα της MIG και οι συζητήσεις και τα σχόλια στον επιχειρηματικό χώρο θα ήταν πολλά.
Η αποψή μου σχετικά με μελλοντική συμπεριφορά του κ. Βγενόπουλου θα ήταν ίσως μια προσπάθεια από μέρους του μεγαλύτερης διαλλακτικότητας και η προβολή ενός προσώπου προς τα έξω πιο low profile, γιατί όσο σκληρό κι αν είναι το παιχνίδι της αγοράς, οφείλεις να προστατεύεις εσύ ο ίδιος την εικόνα σου μέσα από μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά......

Ανώνυμος είπε...

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν είχα ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με την ιστορία αυτή όταν "παιζόταν" από τα κανάλια. Μόνο σε επιφανειακό επίπεδο παρακολουθούσα ότι προβαλλόταν. Με την ευκαιρία του post ,όμως, προσπάθησα να ψάξω τι έχει καταγραφεί στη «συνείδηση του διαδικτύου», δηλαδή σε διάφορες ιστοσελίδες και blog ώστε να έχω συνολικότερη αντίληψη.

Προσωπικά, θεωρώ πως η εικόνα της MIG δεν πλήττετε τόσο, όσο πλήττετε η εικόνα της αξιοπρέπειας της πολιτικής εξουσίας του τόπου. (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) Παρόλα αυτά θεωρώ πως ο κος Βγενόπουλος θα έπρεπε να έχει προσέξει περισσότερο το περιεχόμενο των λόγων και των πράξεων του. Αρχικά, το γεγονός του να προχωρήσει ένας επιχειρηματίας σε μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων είναι από μόνο του ένα γεγονός που θα προσέλκυε ούτως ή άλλως τα ΜΜΕ καθώς γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επομένως, θα έπρεπε να ήταν (και μάλλον ήταν) προετοιμασμένος για την σφοδρή κριτική που θα δεχόταν εξαιτίας της πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ. Απλά μάλλον κάπου οι αντιπαραθέσεις ξέφυγαν από το μέτρο και ειπώθηκαν ειλικρίνειες με χονδροκομμένο τρόπο κάτι που σε αυτές τις περιπτώσεις η κοινή γνώμη (μέρος του Ελληνικού λαού) δεν αρέσκεται να ακούει. Ένας καλύτερος χειρισμός θα ήταν η αυτοσυγκράτηση του σε όσα λέει αλλά και κάνει. Ίσως θα ήταν καλύτερο (δεν ξέρω αν το έκανε) να έκανε πχ καταχωρήσεις, δελτία τύπου κλπ στον τύπο όπου να παρουσιάζει την αλήθεια της επιχείρησης που εκπροσωπεί, χωρίς αντιπαραθέσεις, παραθέτοντας δεδομένα που ενισχύουν την ακεραιότητα του ομίλου.

Όταν πχ διέρρευσε το σκάνδαλο με την SIEMENS είδα στον Κυριακάτικο τύπο εκείνης της εβδομάδας καταχωρήσεις με την πορεία της επιχείρησης, την ασχολία της με το προσωπικό και γενικά την συνολικά προσφορά της.

Η ενέργεια όσον αφορά της μυνήσεις ήταν αν μη τι άλλο πρωτότυπη αλλά και τολμηρή καθώς συγκρούστηκε με 2 εξουσίες την θεσμοθετημένη που είναι η πολιτική και την άτυπη που είναι τα ΜΜΕ. Μάλλον αναδύεται κι άλλη μία εξουσία…η επιχειρηματική!

Πέρρου Μαρία 5050094

Ερώτηση: Μήπως μπορεί να με ενημερώσει κάποιος για το πως μπορώ να αναρτήσω εικόνα; Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρής 5020165
Κατά καιρούς εμφανίζονται στην ελληνική κοινωνία άτομα με εξαιρετική οικονομική επιφάνεια που κυριαρχούν στην οικονομική ζωή, στον τύπο…, όπως παλιότερα ο Γιώργος Κοσκωτάς και σήμερα ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο επενδυτικός του όμιλος MIG επιδίδεται σε ποικιλία οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά η τελευταία πώληση του πακέτου μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε στην D-Telekom, τον έφερε αντιμέτωπο με την αντιπολίτευση της χώρας και με τον τηλεοπτικό σταθμό star, εναντίον των οποίων κινήθηκε δικαστικά. Η ενέργειά του αυτή, καθώς και ο υπεροπτικός τρόπος που μίλησε στην επιτροπή της Βουλής, αποκαλώντας τους βουλευτές υπηρέτες του λαού, άρα και δικούς του υπηρέτες, δημιούργησε μια άσχημη εικόνα για τον ίδιο και τις δραστηριότητές του. Θεωρώ ότι τα σχόλια της αντιπολίτευσης καλώς ακούστηκαν, γιατί στόχος της είναι να ελέγχει πράξεις της κυβέρνησης, αλλά και τα κακώς έχοντα στη ζωή της χώρας που πιθανώς πλήττουν το γενικό καλό. Επομένως, κακώς κινήθηκε δικαστικά ζητώντας αποζημίωση προσωπικά από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Μοιάζει με την κίνησή του αυτή να είναι παντοδύναμος και να μην υπολογίζει κανέναν και προπάντων πολιτικούς που θα κρίνουν αρνητικά τα υπερκέρδη του. Όσον αφορά στη δικαστική του διαμάχη με τον τηλεοπτικό σταθμό star μάλλον έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό των δύο επιχειρηματιών και αποτελεί επίδειξη δύναμης από τον κύριο «MIG» εναντίον του κυρίου Βαρδινογιάννη!

Ανώνυμος είπε...

5040043
Η ιστορία του Βγενόπουλου κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να μηνύει πολιτικά πρόσωπα για "συκοφαντική δυσφήμιση" που πλήττει τον ίδιο και τους εργαζομένους του και να ζητάει ως αποζημίωση υπέρογκα ποσά!!! Το χρήμα που θα πάρει ο ίδιος δηλαδή (αν δικαιωθεί) θα επουλώσει τις πληγές του? Προσωπικά θεωρώ ότι ο Βγενόπουλος και οι εργαζόμενοί του δεν είναι είναι αυτοί που πλήττονται από τα πυρά της Αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση. Κι αν θεωρήσουμε δικαιολογημένη την κίνησή του ως αποτέλεσμα αγανάκτησης για τα όσα ακούγονται, ύστερα κι από τη συζήτηση που είχαμε στην τάξη, αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να μηνύσει είναι τα πρόσωπα της κυβέρνησης.
Όπου και να απευθύνεται όμως, αυτή η κίνηση θεωρώ πως είναι τελείως λάθος. Δείχνει αλαζονεία, απληστία και έλλειψη ικανότητας διαχείρισης κρίσεων. Ο άνθρωπος δεν έδειξε καθόλου μετριοπάθεια και δεν ανέφερε (τουλάχιστον όχι έντονα για προσεχθεί) κανένα λογικό επιχείρημα που να υπερασπίζει τη θέση του στην όλη ιστορία της αγοραπωλησίας του ΟΤΕ.
Επίσης με την κίνησή του αυτή, το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει ακόμα περισσότερο τα ΜΜΕ και να εντείνει την αρνητική γνώμη του κοινού, καθώς στη χώρα μας το σύνολο των πολιτών δεν έχει σίγουρα την καλύτερη άποψη για τα πολιτικά πρόσωπα, έχει όμως ακόμα χειρότερη για τους πολύ πλούσιους ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν αυτοί επιδεικνύουν τόσο απροκάλυπτα τη δύναμή τους!

mpithikoulia_kiki είπε...

Βασικά επειδή τυγχάνει να δουλεύω στον ΟΤΕ και να ξέρω καλώσ ή κακώσ και κάποια πράγματα εκ των έσω, κατά την γνώμη μου πάντα ο μόνοσ μη θιγμένος από την όλη κατάσταση είναι ο Βγενόπουλος.
Νόμιμα χειρίστηκε την κατάσταση και εκμεταλλεύτηκε όσο περισσότερο μπορούσε την δημοσιότητα που του προσφέρθηκε απλόχερα..
Άρα, σε καμία περίπτωση δεν ζημιώθηκε ούτε ο ίδιος ούτε και η εικόνα του ομίλου.
Όπως, άλλωστε έχουμε μάθει και στην πορεία μας στο τμήμα ακόμα και η αρνητική διαφήμιση δεν παύει να είναι διαφήμιση.
Τώρα αν χρησιμοποιούσα ανάλογεσ μεθόδουσ στην θέση του δεν γνωρίζς ούτε και μπορώ να προβλέψω..
Το παν, πάντως σε τέτοια παιχνίδια εντυπώσεων με την κοινή γνώμη είναι να χειρίζεσαι εξολοκλήρου μια κατάσταση και να μην την αφήνεις να σου ξεγλυστρά από τα χέρια και να σε ζημιώνει(βλ.θέμα ΟΤΕ και χειρισμοί κι από τις 2 κυβερνήσεις κατά καιρούς).

Ανώνυμος είπε...

Πλατή Χρυσάνθη m5050171

Στο κέντρο της οικονομικής και της επιχειρηματικής επικαιρότητας βρίσκεται (άλλωστε δεν έφυγε και ποτέ μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου) και πάλι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με την σχεδόν «επιθετική» συμπεριφορά του εναντίον Τσίπρα, Star Channel και Παπανδρέου.
Θεωρώ ότι κάθε σωστός επιχειρηματίας οφείλει να προστατεύει την φήμη της εταιρίας του από οποιαδήποτε συκοφαντική δυσφήμιση. Το ίδιο έκανε και ο κ. Βγενόπουλος αλλά με λανθασμένο τρόπο κατά την άποψη μου. Άλλωστε η είσοδος της MIG στον ΟΤΕ και η φημολογία που υπήρχε ότι θα επένδυε 2 δις ευρώ ελέγχοντας τουλάχιστον το 20% ήταν κάτι που ξάφνιασε αρχικά τον ανταγωνισμό. Ήταν μια κίνηση που δύσκολα θα τολμούσαν κορυφαίοι παράγοντες της εγχώριας επιχειρηματικής ζωής.
Ο Βγενόπουλος σαν επιχειρηματίας έπραξε ορθά κατά την γνώμη μου. Αρχικά είχε αγοράσει ένα σημαντικό αριθμό μετοχών του ΟΤΕ με σκοπό η εταιρία του η MIG, να παίξει ρόλο στο management του ΟΤΕ και οι ιδέες της ομάδας του να αναδείξουν την δυναμική του οργανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει σωστά τον κρίσιμο για την ΝΑ Ευρώπη, αναπτυξιακό του ρόλο. Ωστόσο, ο ίδιος αργότερα πούλησε το μετοχικό του κεφάλαιο στον γερμανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών με απώτερο σκοπό το προσωπικό του κέρδος και κατ’ επέκταση της εταιρίας του. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε κάτι μεμπτό στην κίνηση του. Δυστυχώς όμως δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση και από τα ΜΜΕ.
Το «κτίσιμο» της ευνοϊκής εικόνας για έναν οργανισμό στη συνείδηση του ευρέως κοινού, αποτελεί τον πιο λεπτό και δύσκολο, αλλά και τον πιο αποφασιστικό στόχο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η MIG και ο Βγενόπουλος δεν κατάφεραν να πείσουν. Την αρνητική εικόνα της εταιρίας ενισχύουν και οι μηνήσεις που κατέθεσε εναντίον πολιτικών προσώπων και καναλιών. Με τις ενέργειες αυτές ο κύριος Βγενόπουλος κατάφερε να μετατρέψει την δίκαιη υπεράσπιση των συμφερόντων του, σε μια θρασύδειλη κίνηση όπως αναφέρει μια συνάδελφος η οποία αποκαλύπτει τελικά ότι ίδιος είναι ένας άνθρωπος παντοδύναμος και αλαζόνας χωρίς να υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Ούτε καν την πολιτική εξουσία του τόπου.
Ίσως το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κατά την γνώμη μου για να αποφύγει αυτήν την αρνητική δημοσιότητα θα ήταν να εξηγήσει στο κοινό, στα ΜΜΕ και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων με λογικά και ειλικρινή επιχειρήματα, για την ορθότητα κάποιου μέτρου που έλαβε, μιας συγκεκριμένη πολιτικής που εφάρμοσε – όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση - και να τους πείσει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει τελικά η πολιτική εξουσία και όχι ο ίδιος. Πολλές φορές, ορισμένα λάθη ή παρερμηνείες ορισμένων δραστηριοτήτων – όπως βλέπουμε στην περίπτωση του Βγενόπουλου - δημιουργούν, δίκαια ή άδικα, δυσμενείς προκαταλήψεις σε βάρος του οργανισμού και υψώνουν γύρω του ένα πρισματικό τείχος, που διαστρεβλώνει κάθε μήνυμα προς τα έξω και παραμορφώνει κάθε προσπάθεια να κερδίσει την κοινή γνώμη, απειλώντας ακόμα και την ίδια του την εικόνα.
Η ρίζα του κακού κατά την γνώμη μου βρίσκεται συνήθως στην παντελή έλλειψη ή στην ανεπάρκεια του επικοινωνιακού κυκλώματος. Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει για μένα ο κ. Βγενόπουλος θα ήταν η μεθοδευμένη, η συστηματική, η πλήρης , η τίμια και η ειλικρινής πληροφόρηση του κοινού και των ΜΜΕ, που αποτελεί και την μόνη θεραπεία στην συγκεκριμένη περίπτωση, και όχι η κατά πρόσωπο επίθεση στον πολιτικό και τον τηλεοπτικό χώρο.

Ανώνυμος είπε...

5030169

Από επιχειρηματικής απόψεως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια κίνηση 'τακτ',η οποία αποσκοπούσε στην ικανοποίηση των συμφερόντων τόσο του κ.Βγενόπουλου όσο και της MIG πουλώντας το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ στο γερμανικό κολλοσό τηλεπικοινωνιών.Βέβαια η κοινή γνώμη η οποία δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια έτσι ώστε να μπορεί να προβλέψει με ευστάθεια αν το συγκεκριμένο τόλμημα θα επιφέρει καρπούς και βλέποντας να περνά μέρος μιας κρατικής επιχείρησης σε 'ξένα' χέρια,αντιδρά δικαιολογημένα.Συγκεκριμένα,υπήρξε δυσαρέσκεια απ'την κοινή γνώμη,η οποία βλέποντας τον κ.Βγενόπουλο να μηνύει και να ζητάει αποζημίωση από δύο αρχηγούς κομμάτων,πράγμα ασύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα,όταν μάλιστα ο ένας είναι και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανότατα η μελλοντική κυβέρνηση.Έτσι,η συγκεκριμένη κίνηση,κατ'εμέ,ενώ από τη μία αποσκοπεί στο να διαφυλάξει την ακεραιότητα του ιδίου αλλά και της MIG,χαρακτηρίζεται άστοχη,αφού κάθε επιχειρηματική κίνηση αποσκοπεί στο κέρδος,ενώ οι αρχηγοί κομμάτων και μάλιστα στο εύρος αξιωματικής αντιπολίτευσης,έπεται ότι ασκούν κριτική και έλεγχο σε οποιαδήποτε κίνηση αφορά το κοινό συμφέρον.Ο τρόπος που έπραξε ο κ.Βγενόπουλος τίθεται ενάντια στη δημοκρατία και απειλεί να φιμώσει το λαό.
Έτσι,η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί από επιχειρηματικής μεριάς να ήταν σώστη,αλλά υστερούσε επικοινωνιακά.Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική αν ακολουθούσε μια καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική και διάλογο έτσι ώστε να υπερασπιστεί και να στηρίξει ουσιαστικά τις απόψεις του .

hara_vassilopoulou είπε...

m5040008...

Δε θα αμφισβητούσε κανείς πιστεύω πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας.Οι κινήσεις που έχει κάνει έχουν προσδώσει μκεγάλη επιτυχία και κέρδη για τη MIG.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε πολύ μικρό διάστημα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό και όλοι μιλούν γι αυτή.
Η κίνηση όμως που έκανε εξαπολύοντας μυνήσεις τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, θεωρώ πως δεν ήταν σωστή επικοινωνιακά και πιστεύω ότι αυτό θα φανεί μακροπρόθεσμα.
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ο Βγενόπουλος έχει με το μέρος του την κυβέρνηση και άλλα κανάλια,πάντα η κρίση ενός πολιτικού ηγέτη που προσελκύει μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι σημαντική. Μήνυση εναντίον του θυμίζει περισσότερο κίνηση "για να του κλείσει το στόμα" , παραδοχή δύναμης ενός τέτοιου ηγέτη και της επιροής του στο κοινό, φόβο δηλαδή μην καταστραφεί η εικόνα του. Υποπίπτει δε στο ίδιο σφάλμα δεύτερη φορά, με τη μήνυση στο STAR, ένα τηλεοπτικό κανάλι που, ας μην ξεχνάμε, προσελκύει μεγάλο μέρος νεανικού κοινού. Αυτοί είναι ισχυροί τωρινοί και μελλοντικοί διαμορφωτές γνώμης, αυριανά στελέχη, κόσμος που ίσως ο Κος Βγενόπουλος θα ήθελε μαζί του.
Μπορεί απ΄τις μηνύσεις αυτές να εξοικονομήσει αποζημιώσεις-σημαντικά κεφάλια για τη MIG,η φήμη που έχει όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη. Ακόμα και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ που όπως αναφέρει ο ίδιος θέλει να προστατέψει, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι. Τυγχάνει να δουλεύω στον ΟΤΕ και να βλέπω να γίνονται συνέχεια απεργίες, φασαρίες και αντιδράσεις στο εσωτερικό του.
Πιστεύω πως ο Κός Βγενόπουλος θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί διαφορετικά την κατάσταση αυτή. Πρώτα από όλα,σαν καλός επιχειρηματίας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη διαφήμιση που γίνεται στον όμιλο MIG, ακόμα και την αρνητική. Επίσης,πιο σοφό επικοινωνιακά θα ήταν να θελήσει να απαντήσει στον Κο Τσίπρα ή το STAR ,φροντίζοντας να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί τις επιλογές και τα επιχειρήματά του. Μία μήνυση είναι αποδεκτή, στις δύοω και παραπάνω υπάρχει πρόβλημα.
Όπως δείχνουν κι οι έρευνες, οι πολίτες είναι καχύποπτοι πλέον προς τις επιχειρήσεις, και η φήμη ενος επιχειρηματία κρίνεται κυρίως από το ήθος του. Έτσι λοιπόν, πιστεύω ότι ο Κος Βγενόπουλος πρέπει να φροντίσει να είναι εντάξει απέναντι στους εργαζομένους του οι οποίοι θα επικοινωνήσουν την καλή του εικόνα και στον έξω κόσμο. Όσον αφορά τα μέσα, οι καλές δημόσιες σχέσεις, η διπλωματία κι η υπομονή είναι το παν. Τα αποτελέσματά της μπορεί να μην είναι βραχυπρόθεμα, φαίνονται όμως σιγά σιγά στο μέλλον...

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται ότι καλά έκανε η κυβέρνηση και σχολίασε το γεγονός θετικά!!!Τα αρνητικά σχόλια απο τους υπολοίπους Θεωρώ ότι είναι καθαρά στα πλαίσια της άσκησης αντιπολήτευσης και δε βοηθούν σε τίπατα!!! Από τη στιγμη που ο κ. Βγενόπουλος πίστεψε ότι η όλη αυτή κατάσταση έβλαψε την εικόνα της εταιρίας, καλά έκανε και υπέβαλε μηνύσεις. Παρόλο που είναι δημόσια πρόσωπα δεν εχουν το δικαίωμα να θίγουν άτομα και υπολήψεις. Εύχομαι να δικαιωθεί ο δικαστικός του αγώνας. Αν ήμουν εγώ υπεύθυνη, θα έκανα ακριβώς το ίδιο. Ελένη Πετρουλάκη

Ανώνυμος είπε...

m5050057 - Μακρής Γιώργος

Συμφωνώ με το Μητσο και συμπληρώνω ότι δεν υπάρχει τίποτα κατακριτέο στις κινήσεις του αφού ο καθένας στη θέση του θα προσπαθούσε να υπερασπιστεί τη φήμη της εταιρίας του. Επίσης πιστεύω πως η καλύτερη αμυνα είναι η επίθεση αμα θέλεις στο τελός να έχεις θετικα αποτελέσματα.